Om skottår

Ett skottår är ett år med en skottdag. Skottår är ett sätt att hålla årstiderna på plats i kalendern. Extradagen kallas skottdagen och dess datum är den 29 februari. Ordet skott betyder "något som skjutits in".

Normalt består ett kalenderår av 365 dagar, men det visar sig att ett sånt år (dvs. ett fullständigt varv för jorden runt solen, som också kallas ett tropiskt år) är lite längre än 365 dagar. Med andra ord, tiden det tar för jorden att fullborda ett omloppsvarv, gör den 365,24219 varv runt sin egen axel. Bli inte alltför förvånad över detta. Det finns ingen anledning att förvänta sig att jordrotationen och banrörelsen ska vara synkrona på något sätt. Det här gör det i alla fall något besvärligt att hantera kalendertid...

Vad skulle hända om vi helt enkelt ignorerade den extra rotationen av 0,24219 i slutet på året, och bara definierade året att alltid vara 365,0 dagar? Kalendern är i grunden en kartläggning av jordens rörelse runt solen. Om vi ignorerar den extra biten i slutet på året, så kommer kalenderdatumet att driva lite längre efter jordens verkliga position runt solen. Efter några få årtionden, skulle datum för dagjämningspunkterna och solstånden ha drivit märkbart.

I själva verket var det tidigare så att alla år verkligen definierades att ha 365,0 dagar, och kalendern "drev" iväg från de verkliga årstiderna som resultat. År 46 f. Kr. upprättade Julius Caesar den julianska kalendern, som omfattade världens första skottår: Han påbjöd att var fjärde år skulle vara 366 dagar långt, så att året var i medeltal 365,25 dagar långt. Det här löste egentligen kalenderdriftsproblemet.

Problemet var dock inte fullständigt löst med den julianska kalendern, eftersom ett tropiskt år inte är 365,25 dagar, utan det är 365,24219 dagar. Man har fortfarande ett kalenderdriftsproblem, det tar bara många århundraden innan det blir märkbart. Så under 1582, påbjöd påven Gregorius XIII den gregorianska kalendern, som i stort var likadan som den julianska, men med ytterligare ett trick tillagt för skottår. Jämna århundraden (de som slutar med siffrorna "00") är bara skottår om de är delbara med 400. Alltså var år 1700, 1800 och 1900 inte skottår (även om de skulle ha varit det med den julianska kalendern), medan år 2000 var ett skottår. Det finns alltså fortfarande en liten kalenderdrift, men den uppgår till ett fel på bara tre dagar på 10.000 år. Den gregorianska kalendern används fortfarande som standardkalender i större delen av världen.

Källa: Jason Harris

Logga in

Glömt lösenord

Glömt lösenordet? Inga problem! Fyll i din e-postadress så skickar vi dig en länk där du kan fylla i ett nytt lösenord.

Bli medlem

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka sedan på bli medlem. Vi skickar då ett lösenord till din e-postadress.

Medlemskapet är gratis och kan när som helst avslutas.

Varför måste jag fylla i mitt personnummer?

Välkommen till

Birthday.se

För att få ut så mycket som möjligt av
Birthday.se behöver du bli medlem

Då får du tillgång till alla träffar
i sökresultatet och du kan även
skapa påminnelser när
dina vänner fyller år.

Medlemskapet är gratis
och kan när som helst avslutas.

För att få tillgång till vår databas,
krävs ett svenskt medborgarskap.
Därför behöver du fylla i ditt personnummer.

Sökningarna är naturligtvis anonyma.

Medlemskapet är gratis
och kan när som helst avslutas.

Påminnelse sparad

Din påminnelse {NAME} är sparad och påminnelse kommer att skickas till din e-postadress

Välkommen in

Som inloggad medlem har du nu tillgång till samtliga funktioner.

Tips - När du sökt rätt på din vän kan du klicka på länken påminn mig. Då kommer du få påminnelser skickad till din e-post lagom till din vän fyller år.

Vänliga hälsningar
Personalen på Birthday.se

Välkommen!

Du har blivit medlem, ett mail har skickats till din e-postadress med ett lösenord.

Obs! Har du inte fått något mail inom ett par minuter, Kolla din skräppost/spam. Det finns en möjlighet att det har hamnat där.

Vänliga hälsningar
Personalen på Birthday.se

Fler träffar

För att se fler än 100 träffar så behöver du logga in!

Bli medlem Logga in