FAQ (vanliga frågor)

Vad har jag för nytta av Birthday.se?

Birthday.se är till för dig som vill hålla koll på, och aldrig glömma, en födelsedag. Vi erbjuder en kombination av faktabaserad information om födelsedagar och namnsdagar, spännande kringtjänster och aktuella presenttips. För dig som besöker oss för första gången kan sökboxen på startsidan vara en bra start. Där hittar du samtliga folkbokförda svenskars födelsedagar och namnsdagar. Om du klickar på påminn mig i sökresultatet ser vi till att du aldrig behöver glömma en födelsedag igen. Vi hoppas att du som användare hittar en bra balans mellan detta och den omtanke som ligger i att uppvakta en god vän med hjälp av Birthday.se.

Hur ska jag göra för att få ner antalet sökträffar?

Det bästa är att i största möjliga mån förfina sina sökningar. I ett första läge är det bra att använda så få sökparametrar som möjligt. Till exempel endast efternamn och utifrån den träfflistan du får, arbeta dig ner i antalet träffar med hjälp av parametrar som till exempel kön, ålderssegment och ort mm.

Hur gör jag för att få en längre träfflista?

När du blir medlem på Birthday.se (kostnadsfritt) får du med automatik tillgång till en träfflista om 250 träffar.

Varför misstämmer ibland lägenhetsnummer mellan fastighet och skatteverkets register?

Det händer ibland att lämnade lägenhetsnummer av fastighetsbolag till Skatteverket ändras på grund av att man på Skatteverket/SPAR räknar ut lägenhetsnummer på ett annorlunda sätt. Skillnaden ligger i vilken våning som är den första (1) och från vilken sida på ett våningsplan man räknar som lägenhet nummer 1.

Någonting verkar vara fel/är inte som vanligt på Birthday?

Förmodligen är detta ett tillfälligt fel. Tryck på F5-tangenten för att ladda om sidan. Fungerar inte det bör du testa att rensa chache/tillfälliga internetfiler. I Internet Explorer gör du det genom att klicka på menyn Verktyg och gå in i Internetalternativ. Välj sedan Ta bort under Tillfälliga Internetfiler. I Firefox klickar du bara på menyn Verktyg och sedan Rensa ut känslig data. Problemet kan bero på ett tillfälligt avbrott eller störningar i internetanslutningen. Vänta en stund och försök igen.

Går det att få sin personliga information bortplockad från Birthday.se?

Tyvärr har vi inte möjlighet att plocka bort, ändra eller lägga till information. Den informationen som visas är offentlig och kommer från olika myndigheters offentliga register. Informationen uppdateras med automatik mot dessa myndighetsregister och kan ej förändras. Med offentliga uppgifter menas att vem som helst kan höra av sig till respektive myndighet och få ut samma information där. Samma informationen som presenteras på Upplysning.se och Birthday.se går att finna på hemsidor eller via telefon/datorer hos lokala kontor hos Skatteverket. Skyddad identitet är den enda möjligheten som finns att dölja sin adress och övriga personuppgifter hos myndigheterna, och således även hos oss, och det får man genom Polismyndigheten. När ett beslut om skyddad identitet tagits döljs uppgifterna automatiskt i vårt system.

Varför kan jag inte logga in?

Förmodligen är detta ett tillfälligt fel och löser sig i de flesta fall genom att man väntar en stund och försöker igen. Birthday är anpassad för att fungera på alla de vanligaste datorerna och samtliga webbläsare men det kan ändå bero på en inställning någonstans som inte är som den ska. Kanske kan det vara något i nedan checklista som löser problemet:

  • Kontrollera en extra gång så att du har skrivit i rätt mailadress och lösenord.
  • Kontrollera vilket felmeddelande du fått. Får du ett error-meddelande som säger att.. beror det på att..
  • Har du inte "cookies" aktiverat i din webbläsare, kommer systemet varna detta tydligt eftersom man måste ha det för att kunna logga in korrekt.
  • Ibland kan även lokala säkerhetsprogram som är installerade i din dator stoppa inloggningen, som t.ex. Norton Internet Security eller andra personliga brandväggar. Prova att tillfälligt stänga av dessa funktioner i din dator just vid inloggningen för att se om ni kommer in och på så sätt få reda på om felet ligger där.
  • Om du ändå har svårigheter att logga in vore det bra om du kunde försöka logga in på en annan dator för att se om det är några inställningar som du har på din dator som stör inloggningen. Om det är samma problem på en annan dator bör ni kontakta oss.

Hur gör jag för att ändra felaktiga uppgifter om mig?

Informationen som visas på Birthday.se är en spegel av den information som finns om oss hos våra myndigheter. Vi kan varken ändra, lägga till eller ta bort information, detta måste du själv göra hos berörda myndigeter.

Hur ofta uppdateras informationen?

Våra register uppdateras varje dygn. Det kan dock ske en fördröjning i uppdateringen av vissa uppgifter eftersom de myndigheter varifrån information inhämtas registrerar sina uppgifter manuellt.

Hur plockar jag bort en påminnelse?

För att plocka bort en påminnelse loggar du in och klickar på "Mina påminnelser" (huvudmenyn) och därefter klickar du in på namnet på vald påminnelse. Scrollar längst ner och klickar på "Ta bort".

Hur lägger man in en egen påminnelse?

Efter att du loggat in klickar du på Mina påminnelser och därefter scrollar ner och direkt under dina kommande påminnelser klickar på Lägg till ny.

När jag försöker bli medlem får jag svaret att min mailadress är upptagen?

Oftast beror detta på att man glömt bort att man sedan tidigare skapat ett konto. För att undersöka om så är fallet kan du klicka på "Logga in" och därefter "Glömt lösenord" och förhoppningsvis får du ett nytt lösenord som du kan logga in med. Om du mot förmodan inte får ett nytt lösen vänligen kontakta oss igen så hjälper vi dig att lösa problemet.

Kostar det något och vad innebär ett medlemsskap på Birthday.se?

Att bli medlem på Birthday.se är kostnadsfritt och ger dig en möjlighet att använda vår påminnelsetjänst. Dessutom får du med automatik tillgång till en träfflista om 250 träffar.

Jag ska byta e-postadress och vill att mina påminnelser kommer till min nya adress, hur ändrar jag?

För att ändra e-postadress loggar du i och klickar på "Inställningar" (uppe i högra hörnet) och därefter "Ändra epostadress".

Hur beställer jag ett nytt lösenord?

För att beställa ett nytt lösenord klickar du på "Logga in" och därefter "Glömt lösenord.

Jag får inte längre några påminnelser via SMS?

SMS-påminnelsen är sedan en tid tillbaka bortplockad och vi funderar just nu på i vilken form den ska återuppstå.

Jag får inga påminnelser längre?

Antagligen beror det på att ditt spamfilter inte längre släpper igenom våra mail. För att lösa problemet kan du godkänna adressen [email protected] eller pröva att sänka säkerhetsnivån.

Kan man koppla två e-postadresser till samma konto så att fler kan få påminneler om samma födelsedagar?

Som systemet är byggt idag går detta tyvärr inte att lösa. Påminnelserna är personliga.

Vilka finns med på Birthday.se?

Samtliga personer i Sverige från 16 år som inte har skyddad identitet.

Måste man själv uppdatera sina vänners adresser när de har flyttat?

Vi kommer inom en inte allt för avlägsen framtid att uppdatera adresser med automatik men som det är just nu måste du tyvärr ändra själv. För att uppdatera en adress klickar du på Mina påminnelser (huvudmenyn) och därefter klickar du in på namnet på vald påminnelse. Scrollar längst ner och klickar på "ändra".

Hur ofta uppdateras adresser?

Birthday.se hämtar uppgifter om bostadsadress från Bisnodes databas dagligen. Informationen inhämtas från Skattemyndigheten, Folkbokföringen, Kronofogdemyndigheten, Bolagsverket och SCB. Den adress som visas på www.birthday.se är den adress som hos Folkbokföringen är registrerad som personens aktuella folkbokföringsadress. Har en person inte anmält adressändring till Skatteverket/Folkbokföringen via exempelvis Svensk Adressändring kan ingen ändring registreras i folkbokföringens register och således inte heller hos Birthday.

Vilka möjligheter finns att ändra tidpunkt för när man får påminnelser?

Normalinställningen för påminnelser är att du får den första 7 dagar innan födelsedag och den andra påminnelsen samma dag som personen fyller år. För att ändra dessa inställningar klickar du på Mina påminnelser (huvudmenyn) och därefter klickar du in på namnet på vald påminnelse, scrollar längst ner och klickar på "ändra". Därefter klickar du på E-post påminnelse 1 och E-post påminnelse 2 för att ställa in exakt hur många dagar före födelsedag du önskar bli påmind.

Hur lång tid tar det innan en person som avlidit ej längre är sökbar?

Det tar vanligtvis ett par veckor från det att personen gått bort fram till denne inte längre är sökbar.

Hur avslutar jag mitt medlemsskap?

Du avslutar ditt medlemsskap genom att maila Avsluta medlemsskap från den mailadress du har registrerad på Birthday.se till [email protected]

Hur lång tid tar det efter att man flyttat tills det är ändrat på Birthday.se?

Från det att din adressändring gått igenom brukar det inte ta mer än ett par dagar innan den nya adressen är synlig på Birthday.se.

Hur byter jag lösenord eller ändrar andra medlemsuppgifter?

Efter att du loggat in klickar du på Inställningar och tar dig därifrån vidare till de uppgifter du önskar ändra.

Varför får jag inte tillbaka någon kod efter att skickat ansökan om medlemsskap?

Antagligen beror det på att ditt spamfilter inte släpper igenom våra mail. För att lösa problemet kan du godkänna adressen [email protected] eller pröva att sänka säkerhetsnivån. Om detta inte löser problemet vänligen kontakta oss på [email protected]

Logga in

Glömt lösenord

Glömt lösenordet? Inga problem! Fyll i din e-postadress så skickar vi dig en länk där du kan fylla i ett nytt lösenord.

Bli medlem

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka sedan på bli medlem. Vi skickar då ett lösenord till din e-postadress.

Medlemskapet är gratis och kan när som helst avslutas.

Varför måste jag fylla i mitt personnummer?

Välkommen till

Birthday.se

För att få ut så mycket som möjligt av
Birthday.se behöver du bli medlem

Då får du tillgång till alla träffar
i sökresultatet och du kan även
skapa påminnelser när
dina vänner fyller år.

Medlemskapet är gratis
och kan när som helst avslutas.

För att få tillgång till vår databas,
krävs ett svenskt medborgarskap.
Därför behöver du fylla i ditt personnummer.

Sökningarna är naturligtvis anonyma.

Medlemskapet är gratis
och kan när som helst avslutas.

Påminnelse sparad

Din påminnelse {NAME} är sparad och påminnelse kommer att skickas till din e-postadress

Välkommen in

Som inloggad medlem har du nu tillgång till samtliga funktioner.

Tips - När du sökt rätt på din vän kan du klicka på länken påminn mig. Då kommer du få påminnelser skickad till din e-post lagom till din vän fyller år.

Vänliga hälsningar
Personalen på Birthday.se

Välkommen!

Du har blivit medlem, ett mail har skickats till din e-postadress med ett lösenord.

Vänliga hälsningar
Personalen på Birthday.se

Fler träffar

För att se fler än 100 träffar så behöver du logga in!

Bli medlemLogga in